Hoe helpt rouwverwerking?
Naast het helpen omgaan met je verlies, kun je met rouwbegeleiding:
Je trauma behandelen
Uw emoties uiten
Schuldgevoelens aanpakken die je misschien koestert
Een sterk steunsysteem opbouwen om je te helpen verder te gaan
In het reine komen met uw nieuwe realiteit
Leven met de pijn van onopgelost verlies is ongezond en kan leiden tot gecompliceerde rouw, die ernstiger, langduriger en moeilijker te verwerken is.
Wat gebeurt er tijdens rouwverwerking?
Dr. Robert A. Neimeyer, een klinisch psycholoog en expert in rouwtherapie, stelde twee belangrijke stappen voor die een rouwbegeleider moet nemen als hij werkt met iemand die te maken heeft met het verlies van een dierbare.
De eerste stap is het opbouwen van een vertrouwensrelatie met de cliënt om een veilige en comfortabele omgeving te creëren waarin de nabestaanden openlijk de omstandigheden van hun verlies kunnen delen.
De tweede stap, naast het actief luisteren naar de rouwende persoon, houdt in dat de counselor specifieke vragen stelt over de aard van de relatie van de cliënt met de overledene. Als de relatie met de overledene moeilijk was, zal de hulpverlening een andere aanpak vereisen dan in een situatie waarin er een gezonde relatie was tussen de rouwende en de overledene.
Rouwbegeleiding is niet alleen voor volwassenen die met verlies omgaan. Rouwbegeleiders kunnen zich richten op zaken als: mensen die een collega hebben verloren; kinderen die het verlies van een ouder, vriend of huisdier verwerken; patiënten in een verpleeghuis; vrouwen of paren die een miskraam hebben gehad; en mensen die een traumatische gebeurtenis hebben meegemaakt.
Technieken voor rouwverwerking
Nadat de omstandigheden rond het verlies met succes zijn vastgesteld, kan de rouwbegeleider overgaan tot specifieke rouwbegeleidingstechnieken, die het volgende kunnen omvatten:
Praten over de overledene. Soms hebben rouwende mensen de behoefte om over hun verlies te praten, maar zijn ze niet in staat om een veilige ruimte te vinden om dit te doen. Een rouwbegeleider zou de rouwende persoon moeten aanmoedigen om over het leven van de overledene te praten: hoe waren ze, van wie hielden ze en wie hield van hen, wat waren hun hobby’s? Specifieke kwaliteiten die hen zo speciaal maakten (en zelfs wat hen moeilijk maakte)?
Onderscheid maken tussen verdriet en trauma. Als iemand zich getraumatiseerd voelt door de herinnering aan of de omstandigheden rond de dood van een dierbare, zal een rouwbegeleider hem of haar helpen de kijk op die herinneringen bij te stellen en de relatie met de overledene te herkaderen om een gezondere rouwverwerking te bevorderen.
Aanpakken van schuldgevoelens. Sommige mensen voelen zich schuldig over dingen die ze wel of niet hebben gedaan toen hun dierbare nog bij hen was. Een rouwbegeleider zou de rouwende persoon moeten aanmoedigen om het schuldgevoel los te laten, of zelfs om zichzelf toe te staan hun geliefde een tijdje te vergeten, zodat ze op andere momenten liefdevol aan de persoon kunnen terugdenken.